11-12 ani

Perioada viselor și a primelor interese legate de profesie

Primii pași

„Ce vrei să devii în viață?”, întrebarea ce ți-a fost adresată cel puțin o dată de părinți, bunei, rude, prieteni sau te-ai întrebat tu singur.
Orice profesie începe cu un vis, cu o dorință pe care o ai din copilărie. Totodată interesul într-un anumit domeniu, îți poate „șopti” ce profesie să îți alegi. Atrage atenția la subiectele școlare care te captează cel mai mult, găsește ce legătură pot avea acestea cu profesia la care visezi.

În viața unui om de succes 1% este talentul și 99 % este muncă.
Nimeni nu se naște învățat sau cu toate deprinderile și abilitățile necesare, spre exemplu de a vorbi excelent într-o limbă străină, de a ciopli sau sculpta, de a avea din prima lună de antrenament centura neagră la lupte marțiale. Totuşi poți începe să înveți și să dezvolți cunoștințe și deprinderi necesare cât mai devreme, inclusiv din băncile școlii.
Vârsta la care ești în prezent, psihologii o numesc „perioada fanteziei”- perioada în care îți imaginezi ce ai putea deveni, te descoperi, afli ceea ce poți face și ești capabil să-ți alegi o ocupație pentru timpul liber, în dependență de ceea ce-ți place și-ți imaginezi că ai putea deveni.

Sfaturi:

 • Implică-te în diverse concursuri și activități școlare și extrașcolare (sport, dans, muzică, știință) – îți vei îmbogăți bagajul de cunoștințe, și totodată, aceste activități îți pot dezvolta curajul, vei învăța să treci mai ușor peste eșecuri – calități extrem de necesare și pentru mediul profesional.
 • Stabilește mici scopuri și urmărește cum să le realizezi. Este foarte important să-ți dezvolți ambiția și deprinderea de a face ceva mai mult decât se cere de la tine, să faci peste programul obișnuit și să nu te oprești doar la ceea ce poți. Dacă nu reușești cu succes prima dată, nu te descuraja, cine nu face greşeli, nu are cum progresa.
 • Dacă ești pasionat de un domeniu sau o profesie:
  1. Informează-te de la antrenor, profesori, psiholog școlar, diriginte, părinte, membri ai familiei, prieteni, rude, vecini despre profesia care-ți trezește interes;
  2. Întreabă care sunt beneficiile și care sunt dificultățile acelei profesii;
  3. Notează care sunt calitățile persoanei care lucrează în profesia ce te interesează;
  4. Analizează ce cunoștințe și calități trebuie să îți dezvolți pentru a profesa în acest domeniu;
  5. Mergi în excursie cu părinții, clasa, la diverse întreprinderi, agenți economici, fabrici și uzine unde se permite accesul copiilor pentru a afla despre profesii din diverse domenii.
  6. La această vârstă este important să înveți bine din diverse domenii, pentru ca atunci când va trebui să iei o decizie importantă pentru viitoarea profesie, să fii pregătit.

 

1. Un obicei se formează în 66 de zile.Deci pentru ca să-ți formezi un obicei (ex: de a citi înainte de culcare), sau pentru a scăpa de unul dăunător (ex: obiceiul de a roade un pix), e nevoie de 66 de zile, adică 2 luni.
2. Poți să-ți croiești un parcurs profesional de la cea mai fragedă vârstă? Elaina Smith din Marea Britanie realizează o emisiune de radio și dă sfaturi pentru viață, la doar 7 ani.
3. Unii tineri cred că profesia trebuie să fie una „ideală” și să satisfacă omului toate dorinţele şi nevoile?
Fals – Toate ocupaţiile au aspecte pozitive şi aspecte negative. Dacă aştepţi ca profesia ta să fie cea ideală, eşti nerealist. Este important să alegi profesia care îţi poate satisface cât mai multe dintre nevoile, interesele tale şi să contribuie la dezvoltarea aptitudinilor tale