17-18 ani

Perioada realistă - ce profesii îmi doresc și ce profesii mi se potrivesc?

Primii pași

În această perioadă a vieții se accentuează dorința de a fi activ, de a munci și a-ți orienta munca pentru a obține un profit. Nu este întotdeauna uşor să hotărăști cu privire la viitorul tău, însă planificarea carierei este un proces ce durează toată viaţa şi include: alegerea unei ocupaţii, angajarea, dezvoltarea profesională continuă, posibile schimbări ale locului de muncă şi, în cele din urmă, pensionarea.

Fiind în pragul de absolvire a studiilor de liceu, colegiu, discută cu familia, profesorii, specialiștii din sfera învățământului universitar http://www.admiterea.md/ și află:

  1. Cît timp vei studia la facultate, având deja diploma de BAC?
  2. Ce statut academic vei avea dacă vei face studii superioare?
  3. Ce calificare poți obține dacă optezi petru o școală profesională? http://www.birjatruda.md/abiturient;
  4. Care sunt avantajele și dezavantajele studiilor superioare de zi sau cu frecvența redusă?
  5. Analizează traseele educaționale pentru viitoarea ta profesie, accesând site-ul Ministerului Educației (programele de burse, admiterea) : http://www.edu.gov.md/ro/advanced-page-type/programe-de-burse; http://www.erasmusplus.md/ro/article/pentru-studenti.

Este necesar să te intereseze cât se poate de atent care sunt cerințele actuale ale societății și care sunt profesiile de viitor, pentru ca să ai cât mai multe șanse ca, după absolvirea studiilor să-ți poți găsi o slujbă conform specializării, bine platită și care să îți poată asigura satisfacția în muncă pe termen lung. Consultă agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă din zona ta sau consultă site-ul lor http://www.angajat.mdpentru a afla situația actuala a pieții de muncă în Moldova.

Sfaturi:

 

  • Este perioada în care se recomandă de consultat un specialist în consilierea profesională, un psiholog care te poate ajuta în determinarea  domeniului de studii  și a profesiei de viitor, în conformitate cu personalitatea ta. (Pagina contacte);
  • Mulți tineri au CV-uri asemnătoare: aceleași facultăți terminate, limbi însușite, specialități comune, de aceea este necesar să-ți dezvolți abilități și să acumulezi experiență pentru a putea obține șanse mai mari de angajare. În acest sens te poate ajuta voluntariatul. Află despre posibilitățile și avantajele de a fi voluntar pe paginile:

 

http://voluntar.md/

http://voluntari.lastrada.md/ce-stim-despre-voluntariat/

http://new.neovita.md/despre_neovita/voluntariat/  

http://ong.md/index.php/home/voluntari

http://www.voluntariat.md/?lang=ro

http://www.civic.md/voluntariat.html

http://clipa.md/ru/kak-stat-volonterom/

diez.md

zugo.md

  • Explorează-ți potențialul prin autocunoaștere și automotivare: realizează diverse teste psihologice (le poți găsi și pe site-ul nostru) și află ce temperament ai, ce tip de inteligență, ce profesii ți se potrivesc după interesele pe care le ai, etc. Consultă psihologul,  sau cărți de autocunoaștere și dezvoltare personală, ex: Ce tip de carieră ţi se potriveşte? Cum să-ţi găseşti cariera perfectă”, Autor: Donna Dunning, anul 2013, „Teste pentru carieră, aptitudini și selecție: Găsiți-vă cariera ideală pe baza IQ-ului, personalității și aptitudinilor”, Jim Barrett;
  • Dezvoltă deprinderea de management al timpului prin planificarea sarcinilor și a scopurilor dorite (această abilitate va fi necesară în orice domeniu profesional);
  • Ai grijă atât la exprimarea orală cât și cea scrisă: cât de talentat în comunicare nu ai fi, este necesar să cunoști despre regulile vorbirii scrise, în special la scrierea CV-ului, a scrisorii de intenție sau la completarea altor documente de serviciu.     

 

Este un mit că piaţa muncii se schimbă atât de repede încât nu reușești să-ţi planifici viitorul în mod eficient?.
Lumea se schimbă în mod constant, dar poţi să profiţi de oportunităţi planificându-ţi cariera. Cunoscând cât mai multe lucruri despre tine, poţi să determini ce oportunităţi se potrivesc cel mai bine cu nevoile tale. Trebuie să îţi dezvolţi o arie de abilităţi transferabile la diferite job-uri (ex. abilități de prezentare, abilități administrative și organizatorice, de folosire a diferitor programe la calculator, etc.) şi o atitudine flexibilă raportată la carieră.