Să înveţi să prepari cele mai savuroase articole de cofetărie, să concepi cele mai uimitoare torte, poate fi primul pas spre o cariera strălucitoare intr-un domeniu unic şi frumos. Un cofetar bun trebuie sa aibă o atitudine orientată către client: politeţe, amabilitate, abilităţi bune de comunicare, atitudine pozitivă in relaţiile cu clienții, dar şi cu colegii săi şi, nu în ultimul rând, sa fie rezistent la stres; să posede simţul estetic, să fie ingenios şi creativ, să poată diferenţia mirosul şi gustul. Cofetarul îşi poate desfăşura activitatea profesională în secţiile de cofetărie/patiserie, cafenea sau restaurant.
Responsabilități:
Acceptă, verifică si depoziteazămateriile prime pentru prepararea articolelor de cofetărie/patiserie, calculează consumul acestora în funcție de gramaj, prepară aluaturi, creme, produse semifinite şi finite de cofetărie, podoabe pentru ornarea tortelor şi prăjiturilor din cremă, mastic, ciocolată, marţipan,aising, etc., proiecteazăşi executăarticole de cofetărie noi. De asemenea, asigură prepararea şi păstrarea articolelor în condiţii igienice, verifică calitatea articolelor finite.
Cofetarul trebuie să deţină următoarele competenţe profesionale:
- Comunicarea la locul de muncă
- Desfăşurarea muncii în echipă
- Respectarea cadrului legal şi normativ reglator de referinţă în procesul de realizare a atribuţiilor profesionale
- Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în procesul tehnologic de preparare şi păstrare a producţiei culinare
- Aplicarea tehnologiilor relevante domeniului în vederea protejării sănătăţii proprii şi a consumatorilor
- Asigurarea calităţii proceselor şi produselor specifice domeniului
- Întocmirea documentelor specifice domeniului alimentaţiei publice
- Prevenirea poluării mediului
Cofetarul va deţine următoarele abilităţi practice specifice:
- Respectarea igienei personale şi a regulilor securităţii şi sănătăţii în muncă.
- Aplicarea metodelor de prelucrare culinara a produselor alimentare.
- Efectuarea activităţilor de igienizare a locului de muncă şi respectare a normelor igienico-sanitare şi de protecţie a mediului.
- Prepararea semipreparatelor pentru articolele de cofetărie/patiserie.
- Prepararea aluatului dospit şi nedospit şi realizarea articolelor din aluat.
- Prepararea articolelor de cofetărie din diferite tipuri de aluat.
Cum devii: După absolvirea gimnaziului. Pentru ocuparea acestui post şi pentru a reuşi în această meserie, se cere absolvirea unui curs de calificare in meseria de cofetar la Centrul de Excelenţă în Servicii şi Prelucrarea Alimentelor.
ŞcoalaProfesionalănr. 1 din Cahul
ŞcoalaProfesionalănr. 2 din Chişinău
ŞcoalaProfesionalănr. 5 din Chișinău
ŞcoalaProfesională din Cupcini, Edineţ
ŞcoalaProfesională din Hînceşti
ŞcoalaProfesională din com. Alexăndreni, Sîngerei