Somelier – persoană responsabilă de administrarea și servirea vinurilor în restaurante și în crame; sau lucrător responsabil de îngrijirea procesului de fabricație a vinului.
Responsabilități:
- Consultarea clienţilor privind alegerea vinurilor
- Cunoașterea detaliată a vinurilor și a caracteristicilor acestora
- Servirea vinului și a altor băuturi;
- Alegerea vinurilor potrivite cu mâncărurile comandate de client;
- Servirea vinurilor în condiții optime – la temperatura de consum potrivita și cu respectarea regulilor de servire;
- Aplicarea tehnicilor de fabricație și de păstrare a vinului.
Cum devii: Pentru a deveni somelier un tînăr/o tînără ar putea urma cîțiva pași recomandați. Primul ar fi studiul autodidact al vinurilor și al viticulturii. Pentru început, ai putea studia regiunile cele mai importante producătoare de vin, ai putea să citești despre specificul lor și despre tehnologiile generale de producere a vinului sau despre eticheta de servire a vinului. Următorul pas ar fi să încerci un job în industrie. Ai putea fi angajat într-un restaurant care se specializează pe servirea vinurilor, asta ți-ar putea oferi oportunitatea de a cunoaște un somelier care are experiență în domeniu. Multe din aceste restaurante oferă cursuri de perfecționare pentru angajații lor. Astfel poți acumula experiența necesară pentru a te înscrie la un curs pentru somelieri și a primi un certificat recunoscut internațional. Facultatea de Tehnologie şi Management în Industria Alimentară, Specializarea Tehnologia vinului şi a produselor obţinute prin fermentare, din cadrul Universității Tehnice din Moldova sau Facultatea Horticultură, Specializarea Viticultură şi vinificaţie , ar putea să îți asigure pregătirea profesională potrivită, pentru a activa în calitate de Somelier.
Alte profesii: