Tencuitorul este persoana cu cunoştinţe şi deprinderi speciale, capabilă să aplice un strat de material plastic sau uscat cu scop protector, izolator şi decorativ pe suprafeţele orizontale şi verticale ale construcţiilor.
Tencuitorii aplică mortare pe suprafeţe interioare, exterioare, verticale şi orizontale cu scopul de a mări rezistenţa, a nivela, a proteja, a izola şi a oferi suprafeţei aspect decorativ. Ei de asemenea, aplică straturi pentru crearea suprafeţelor cu finisaj neted sau cu textură abrazivă rezistentă. Adiţional, tencuitorii instalează, în exterior, materiale izolante prefabricate pentru protejarea suprafeţelor de acţiunea negativă a factorilor climaterici, precum efectuează şi elemente arhitecturale.
Responsabilități:
- Să monteze şi să demonteze schele.
- Să iniţieze procesul de pregătire a lucrărilor de tencuire în construcţii (primirea sarcinilor de lucru, asigurarea securităţii personale şi generale, organizarea locului de muncă, selectarea instrumentelor şi materialelor necesare etc.).
- Să tencuiască suprafeţe interioare şi exterioare şi să aplice straturi decorative.
- Să execute întregul proces tehnologic al lucrărilor de turnare a pardoselelor.
- Să utilizeze varietatea de material uscate în procesul de finisare a suprafeţelor (izolare,tencuire, decorare, etc.).
- Să renoveze suprafeţe tencuite anterior diferite materiale (mortar obişnuit, mortar mixt, amestec uscat etc.).
- Să finalizeze procesul de lucru (demontarea utilajului şi remiterea materialelor şi utilajului curat la depozit, respectarea regulilor de evacuare a deşeurilor).
- Să prezinte şi să raporteze asupra lucrului efectuat superiorului sau clientului.
Cum devii: Pentru a deveni tencuitor te poți înscrie la Școala Profesională nr.7 Chișinău ,
Școala Profesională din or. Florești. Dar desigur ai putea să te orientezi și către alte alternative.