Viticultor – persoana ce se ocupă de cultura viței-de-vie, de asemenea acesta prestează și alte munci adiacente. Viticultorul crește vița-de-vie pe propriul teren sau al întreprinderii și, în unele cazuri, produce vin.
Responsabilități:
- Pregătirea lotului conform standardelor pentru a planta butașii de viță-de-vie;
- Stabilirea modului de întreținere a teritoriului prin afânarea și fertilizarea pământului;
- Prescrierea folosirii substanțelor organice/chimice pentru protecția viței-de-vie de dăunători;
- Planificarea și supravegherea recoltării strugurilor copți;
- Pregătirea produselor viticole pentru comercializare.
Cum devii:
Republica Moldova, fiind o țară vinicolă, oferă oportunități multiple de a dezvolta viticultura și tehnologia vinului, de asemenea de a păstra și a prelucra produsele agricole. Universitatea Agrară de Stat din Moldova pune la dispoziția tinerilor posibilitatea de a deveni un viticultor în urma finisării catedrei de Viticultură și Vinificație din cadrul Facultății de Horticultură. Acest curs are drept scop formarea specialiștilor ce vor continua păstrarea și, desigur, valorificarea strugurilor la cea mai înaltă calitate. De asemenea, pentru a fi un viticultor în tot sensul cuvântului, este necesar să aveți un simț dezvoltat al gustului și al mirosului, multă răbdare și perseverență.
Alte profesii: